Jdi na obsah Jdi na menu

V Praze bude jaderné uložiště

Je konec tahanic, protestů a zbytečných geologických průzkumů. Jaderné uložiště bude definitivně v Praze. Podle mluvčího  ČEZu Kříže,  firma  bere vážně výsledky obecného referenda  v Horní Suché u Jeseníku, kde plných 87,2 % zapsaných voličů odsouhlasilo, aby si Pražáci postavili jaderné uložiště doma. To vítá i Tomio Okamura: „Samozřejmě nemám velkou radost, že budu mít pod svým novým sídlem skladiště vyhořelého jaderného paliva, ale jako lev budu hájit  v souladu s programem SPD tento výdobytek  přímé demokracie“.

Ministr Havlíček  zdůraznil, že ČEZ je korporátní instituce s vertikální hierararchickou strukturou a vláda nemá žádné páky, jak ovlivnit jeho rozhodnutí. Obyvatelům Prahy ale doporučil, aby si s ČEZem vyjednali podobné  benefity jako mají  občané v Temelíně a Dukovanech. Mohly by to být až desítky miliard ročně. Slovenská skupina Penta  radu vítá  a má připravené programy, jak tyto prostředky Pražanům zhodnotit na Kajmanských ostrovech.

Co je důležité, jaderné uložiště se každopádně v Praze nikoho nedotkne. Bude totiž budováno „odspodu“, jak se dá trochu zjednodušeně z nářečí provincie Fu přeložit originální termín Ču-ling.  Revoluční technologii přivezl z Číny Jaroslav Tvrdík. Na ostro bude ověřena budováním nového stadionu Slávie. Bude pod stadionem současným, ale mnohonásobně větší. Čínští manažeři tak věří, že bude konečně vyloučen zhoubný vliv počasí na výkony Slavie.

 Celá Praha  bude od středu zeměkoule oddělena v hloubce 58 m deskou ze slitiny argália, wolframu a olova, která zachytí všechny vibrace, zemětřesení,  hluk i radioaktivní izotopy. Na povrchu s výjimkou okopávání okrasných zahrádek nebude žádná stavební činnost. Ke stavbě tudíž není potřeba studie vlivu na životní prostředí EIA, stavební povolení a tisíce dalších dokumentů. Podzemí je navíc státní, takže nebudou  nutné žádné výkupy pozemků.  To celý proces velmi zrychlí a také zlevní. Tím pochopitelně skončí  různé obstrukce zelených, Dětí zeměkoule, občanských iniciativ, neziskových organizací a rakouských aktivistů.

K revolučnímu rozhodnutí o výstavbě uložiště čínskou metodou Ču ling přispěl i zásadní požadavek památkářů, že nesmí být nijak dotčena vzácná kulturní památka-Ásijská tržnice SAPA.

Pražané se nemusí bát ani zvýšené dopravy. Veškerou stavební logistiku bude zajišťovat zvláštní linka metra D. Konečně může pražský magistrát přestat mlžit, proč neměla trasa metra D  původně plánované žádné zastávky.

Primátor MUDr. Hřib   se po  zkušenostech  se vzkvétající  jadernou turistikou v Černobylu vyjádřil,  že by v roce 2052 mohlo být  uložiště  nejnavštěvovanější pražskou turistickou atrakcí, zároveň sloužící k provozování únikových her. Přesun významné části turistického ruchu pod zem podstatně zklidní dopravu, zastaví devastaci historických památek a bude ojedinělým  enviromentálním počinem v historii Evropského společenství.