Jdi na obsah Jdi na menu

Moje vzpomínka na Karla Gotta

Už to bude padesát let, za časů dávné totality. Moje tehdejší přítelkyně jako externí vyučující na jakémsi „učňáku“ byla v komisi u závěrečných zkoušek. Předsedou byl podle tehdejších zvyklostí shora nominován nějaký Soudruh. Hned úvodem  přiznal, že o té škole nic neví a u zkoušky si vymínil  jen závěrečnou, tzv. “politickou“otázku.

Bylo to krátce po sjezdu slovenských komunistů v Bratislavě, kde první tajemník Dr. Gustáv Husák v hlavním projevu použil výpujčku z tehdy populárního hitu Karla Gotta, Hej páni konšelé. Také on chtěl jako Mistr, aby byl na zemi ráj. Večer to bylo v televizi a jestli si divák z nudy stranických sjezdů něco odnesl, tak akorát, že se tam partajní boss nějak otřel o Karla Gotta.

Ale vraťme se ke zkoušce. Když první student absolvoval odborné předměty, položil Soudruh politickou otázku: „Jaká byla největší vnitropolitická událost minulého týdne“? Zkoušený různě fabuloval, až se  ho Soudruhovi zželelo a sám si odpověděl: „Byl to sjezd slovenských komunistů“.

Za dveřmi si to studenti okamžitě vyříkali a když u dalšího adepta  došlo na politickou otázku,  správně odpověděl: „Byl to sjezd slovenských komunistů“. Následovala další,  „A o čem že jednali slovenští komunisté“? A tady  adept vítězně vyhrkl: „O Gottovi“!

Komise, vyjma Soudruha měla dost co dělat pro záchranu vážnosti chvíle. Ta sice byla zachována, ale když potom asi po páte padlo Gottovo jméno Soudruh rezignoval a zbylí studenti absolvovali zkoušku bez politické otázky.