Jdi na obsah Jdi na menu

Skončí manipulace s počasím v České televizi?

Kritika na adresu České televize přichází ze všech stran a jak se zdá, jestli koncesionáři nějak spolkli její manipulaci s prezidentskými volbami v USA i  koronavirem,  manipulace s počasím jí může zlomit vaz.

Forézní sociologická šetření z poslední doby ukázala, že za  tzv. „blbou náladou“ devadesátých let překvapivě mohlo počasí. Není pochyb, že počasí stálo   i za tzv. televizní krizí na přelomu tisíciletí. Počasí bylo lepší i za První republiky a dokonce i za Rakouska. S počasím není spokojeno ani ministerstvo zemědělství. V loňském roce zaplatila Česká televize z peněz koncesionářů desítky milionů na různé průzkumy. Není příznačné, že se ani v jednom  neptá na spokojenost diváků s počasím a jeho předpovědí?

Podle komunistů byl před rokem 1989 lepší nejen lančšmíd, ale i počasí. Veřejná média také  před listopadem běžně publikovala údaje o vertikálním zvrstvení atmosféry, dneska je ČT před koncesionáři tají! V praktickém rozsahu výšek minimálně barometrický tlak, teplotu a rosný bod. Každý posluchač si tak mohl ověřit jejich okamžité gradienty, porovnat s adiabatickým průběhy a zkontrolovat odpovídající  hladiny konvekce a inverzního zvrstvení.   

Předlistopadová vyváženost zpráv ČT, včetně meteorologických byla garantována jednotně oblečenými hlasateli. Po Listopadu se jich zmocnila   zájmová skupina ČHMÚ, obchodující  s katastrofickými výstrahami a obsadila je svými lidmi se sluncem v duši. Ta zde uplatňuje sociologům známý „Masking efekt“, kdy je divák manipulativně od reálného počasí odtahován garderobou a vnadami moderátorek. Falešná objektivita je tu jakoby prezentována  obrázky ze sociálních sítí, vyráběnými na objednávku různými sluníčkáři.

Česká televize neopakuje stále dokola jen zábavné pořady a seriály. Když situace s počasím graduje pomohou si v ČT i nějakou tou předpovědí z archivu!

Českou televizi  pravidelně kritizuje Miloš Zeman.   Konzistentní v názorech  zůstává i exprezident Václav Klaus. Meteorologii vidí jako levicovou pseudovědu,  parazitující na apologetice falešné teorie globálního oteplování. Navíc jej před rokem na sjezdovce ve Špindlu předjela meteoroložka ČT Zárybnická!

O tom, kdo řídí  počasí v ČT se všeobecně neví. Basu drží i odboráři, co prosadili na konci každého pořadu obsáhlé seznamy zúčastněných, kde nesmí chybět   podržtaškové, deštníkáři, ani svačinářky (catering). Na konci zpráv o počasí není ani řádka! Meteorologická redakce na Kavčích horách nemá ani nomenklaturního dramaturga! Kdo na ČT vybírá počasí je pro koncesionáře tabu!   

Na Kavkách ovšem není žádné tajemství, že to na IČO dělá  Václav Moravec. Většina zaměstnanců a vlivné televizní odbory  se ho ale zastávají. Není divu, když dvě třetiny osazenstva i  ředitele ČT Dvořáka živí jeho pořady. Počasí by podle odborářů  mohlo  být mnohem lepší, kdyby mu do toho nemluvila Nora Fridrichová!

Televizní rada připouští, že dostává od kolektivů závodů, družstev, vojenských útvarů i od soukromých občanů stále více stížností na práci České televize a zjevnou manipulaci  s počasím. Volba ekonomky Lipovské a moderátora Xavera Veselého do televizní rady je sice vnímána jako příslib, ale zatím se na počasí příliš neprojevila.   V mnoha dopisech se objevuje požadavek, aby do televizní rady byl kooptován  odborový boss Dufek. Ten by tu partu kolem Dvořáka přeškolil na svářeče!

 Místo dramaturga  počasí je tak nezbytné  rychle obsadit mediálním odborníkem. Indiskrecí některých  členů Rady TV už padla jména senátora Veleby, Petra Štěpánka a Petra Žantovského.  To ukazuje vážnost situace, kdy  Rada  nominuje na jedno z nejodpovědnějších míst veřejné nepřátele ČT i jejího ředitele!!! V tomto směru má Petr Žantovský i podporu Hradu. Bohužel je každý týden pravidelně šokován a  zděšen českou mediální scénou, což jeho zdraví nemůže dlouhodobě ustát. Nedávno se v médiích  nešťastně vyjádřil, že sledoval ČT s otevřenou pusou. To mu za nouzového stavu  vyneslo řadu trestních oznámení.

S počasím je nutné něco udělat. Na tom se shodují všechny  subjekty napříč politickým spektrem. Bylo by velmi škodlivé hrát si na nějakou koalici a opozici a téma přepustit Václavu Klausovi, prezidentovi, Jiřímu Ovčáčkovi nebo extrémistům z obou částí politického spektra.

S blížícím se jmenováním dramaturga počasí v ČT  houstne atmosféra i na Kavčích horách.  Na druhou stranu vidí značná část veřejnosti v omlazení televizní rady i  světlo na konci tunelu.