Jdi na obsah Jdi na menu

Bude bývalý politik záchranou rozpočtu?

Taky Tondu dohnal koronavirus. Tak zkroušeného jsem  ho ještě neviděl. Potřebuji nutně 40 000, jinak zbankrotuji. Tonda ji prima chlap a posílá mi jen prověřené řetězové maily. Rád bych mu pomohl, desítky let jsme seděli v jedné účtárně, ale takové prachy dneska ani já nemám. Ale pak mě napadla spásná myšlenka. P/rosím Tě, nedávno nabídl bývalý politik ministryni Schillerové, že když ho pustí na Ministerstvo financí, do večera najde tehdy potřebných 40 miliard! Samolibá ministryně pochopitelně na tak velkorysý návrh nereagovala. A tak povídám Tondovi:“ Zkus mu zavolat, pozvi ho domů, třeba má volnou kapacitu a ty prachy by našel“. Moc jsem tomu nevěřil a na odchodu jsem Tondovi půjčil tisícovku na večeři. Tonda byl vždycky prima chlap. Samozřejmě nechceme tady s Tondou uvádět  jméno bývalého poslance. Jeho odchod z politiky byla bomba. Ale nyní  je soukromým občanem a jeho neidentitu musíme respektovat.

Za pár dní navečer  se k nám vřítí Tonda, celý září a obřadně mi vrací  tisícovku: „Představ si, v úterý přišel bývalý politik se dvěma maníky, natáhly přezuvky, počítače a pustili se do rodinného účetnictví!“. To je taková Tondova vášeň. Bývalý politik byl velmi  překvapen a Tondu pochválil, že  rodina vede podvojné účetnictví: „Jako náměstek ministra jsem to zavedl v armádě a zprůhlednil všechny finanční toky. Žádné fasování! Chcete fusakle? Hezky si přineste  Hospodářskou  smlouvu! Zavedl jsem tam příspěvkové organizace bez příspěvku. A co se ukázalo, armáda si může na sebe vydělat! Obranu vlasti jsme s Václavem (Václav Klaus,pozn.P.M) postavili na tržních principech. Bohužel na MNO přišla sociální demokracie a všecko  nám pobourala“!

Ale to je historie, tak nechme bývalého politika  pracovat. Tondovo účetnictví se plnilo červenými poznámkami a už o půl jedenácté bývalý politik Tondovi oznámil, že mají oněch 40 000 Kč. Ale ukázal se i jako bystrý psycholog. Nechal odtáhnou kanape, komisionelně rozešít slamníky a nakonec prolistovat několik tisíc vybraných svazků z Tondovy knihovny.

Faktem je, že Tonda býval i v práci někdy roztržitý a měl zvláštní zvyk, že si odkazy v účetních knihách zakládal stokorunami. Mládež nemá ani ponětí, že to za komunistů byla nejvyšší bankovka.

Nebudu to protahovat, o půl páté  muži po sobě  pečlivě uklidili, zabalili přezuvky i počítače  a bývalý politik Tondovi oznámil, že je milionářem! Rezolutně od vděčného Tondy odmítli zákonné,  desetiprocentní nálezné. Za celý den muži vypili pouze  pár šálků kávy, kterou si jejich vedoucí  objednal v termoláhvi z Pražské kavárny.  Odmítli i vyhlášené koláčky Tondovy manželky. Nebyla totiž schopna doložit nulovou agrofertnost výchozích surovin  podle TopTestu 09. Tabu zůstala i originální, zcela inertní skotská whisky. Od výstupu z politiky je bývalý politik příkladným abstinentem. Jak sám říká: „Alkohol mimo  politiku nepatří. Viděli jsme přeci, jak dopadl poslanec Kott“!

Posílám to hned pani ministryni financí Schillerové. Až se bude na podzim hledat v rozpočtu chybějících   400 miliard, bude snad k bývalému politikovi vstřícnější.