Jdi na obsah Jdi na menu

Bude Praha centrem řízení globální ekonomiky?

Odchod Jindřicha Forejta z Hradu  do Institutu Václava Klause (IVK) mohl být neinformovanými občany vnímán rozpačitě. Doufejme, že naše zpráva některé výmysly opraví a Jindřicha Forejta ukáže v jiném světle, než Bakalova a Babišova média.

Není žádným tajemstvím, že v Institutu Václava Klause běží významný experiment, jehož cílem je zviditelnění „neviditelné ruky trhu“. (Oborový úkol 106.23). Pokud se to podaří, budou všechny tržní pohyby pod kontrolou a z Prahy by tak mohla být transparentně řízena globální ekonomika.

Výzkum je na dobré cestě. Už  více než před rokem byla v IVK vůbec poprvé „neviditelná ruka trhu“ na 3 vteřiny zviditelněná. Bohužel česká media, včetně veřejnoprávní televize si daleko víc všímala zmizení hodinek Petra Hájka a kravaty Václava Klause, které s tím podle mluvčí institutu nemělo vůbec nic společného.

V dalších několika úspěšných experimentech se podařilo ruku zviditelnit až na jednu minutu. Na Hanspaulce to vyvolalo zděšení. Začaly se ztrácet slepice a ruka posprejovala několik fasád nápisem Fuck of…. Institut se bránil, že za tím stála ptačí chřipka a slepice budou ministrem zemědělství refundovány, ale občanská iniciativa Naše  Hanspaulka vyzvala Institut k odstěhování s jeho  experimenty  do Brdských lesů, nebo na Libavu.

Za několik století drsného kapitalismu a neviditelnosti ruka trhu  viditelně zdivočela. Připustila to konečně i Vědecká rada institutu a navrhla do ryze ekonomických a fyzikálních procesů zviditelňování vnést i prvky společenské etikety Souhrou šťastných náhod se právě  objevil Jindřich Forejt, který už v tu chvíli dovedl hradní etiketu k dokonalosti  a v dalším působení na Hradě mu vedle Ovčáčka, Mynáře a dalších hrozil syndrom vyhoření. Výzvy Vědecké rady IVK se okamžitě chopil a Hrad na vlastní žádost opustil. Vedle svých vlastních zkušeností z Hradu zapojil i poznatky svých předchůdců  Gutha-Jarkovského, Dobromila Ječného a Ladislava Špačka.

Jindřich Forejt nejprve ruku uklidnil četbou klasiků hradní etikety  a na noc ji pro  jistotu ve vitrině zamykal. Po týdnu pravidelného školení se objevily pozitivní signály. Ruka se začala mýt, změnila rétoriku a na bránu Institutu před očima desítek překvapených obyvatel Hanspaulky napsala „Mene tekel“. Potom sledována zástupem Pražanů se odebrala do blízkého hypermarketu, kde prstem  ukázala na celkem 271 nekalých praktik  zahraničního vlastníka!

Pro neviditelnou ruku trhu byl ve Sloupové síni Institutu VK instalován mramorový podstavec s prosklenou šestibokou vitrinou z pancéřového skla. Po obvodu je zdobena rytými citáty Friedmana, Hayeka a Václava Klause. Vyrobila ji firma Moser v Karlových Varech. Pokud neběží experimenty je vedením institutu umožňována její prohlídka. Mezi prvními zájemci byl Hospodářský výbor sněmovny. Poslanci se o neviditelnou ruku živě zajímali. Václav Klaus připustil, že by ruka mohla ukázat ledacos i na Andreje Babiše , ale rázně odmítl ji poslancům zapůjčit: „Díky Jindrovi má konečně vybrané chování. Bůh ví, co by tak ještě pochytila ve sněmovně!“

Pouze přítomní zástupci KSČM zapochybovali, zda tam nějaká ruka vůbec je a doporučili návrat k plánovanému hospodářství!

Vědci považují za téměř jisté, že se v nejbližších dnech ruka trhu nadobro zviditelní a začne ukazovat, kam směřují globální ekonomické procesy. Praha se tak stane centrem řízení světové ekonomiky a dějinné obrody liberálního kapitalismu, který už byl tolikrát Klausovými odpůrci odepsán

Centrum řízení globální ekonomiky bude nepochybně pro naše hlavní město velkou výzvou a celkem logicky se ukazuje, že Institut Václava Klause  na Hanspaulce v budoucnu nemůže být důstojným piedestalem  zviditelněné ruky trhu. Praha má ovšem zásadní problém, všechny dominanty již jsou  obsazené a památkáři dali jasně najevo, že nějaké bourání Pražského hradu, Petřína či Vítkova  nepřichází v úvahu! V reálnějším světle se jeví jiná letitá myšlenka, nasypat na vhodném místě novou pražskou dominantu a na ní globální centrum umístit. Líbí se i primátoru Hřibovi. Použil by k tomu  materiál vytěžený při budování trasy metra D.

V Praze to může být další z lákavých předvolebních témat, ale zároveň sud s prachem. Je vyloučeno, že by vzhledem ke své dosavadní, často i kriminální minulosti ruka dostala bezpečnostní prověrku NBÚ. Václav Klaus to odmítá. Proč bych jinak dělal amnestii? S Milošem jsme se vždycky nějak domluvili. .